Terug naar de homepagina
Ontstekingen in de mond door voeding: Feiten en tips - Thumbnail

Ontstekingen in de mond door voeding: Feiten en tips

Yvonne Kort, de lifestyle mondhygiënist van ‘Oergezonde Mond’ legt uit; Wist je dat bijna alle welvaartsziekten gepaard gaan met ontstekingen, ook wel inflammatie genoemd? Zo ook ontstekingen in de mond; gingivitis en parodontitis. Parodontitis is de vergevorderde vorm van tandvleesontsteking en dit is óók een welvaartsziekte. Zou voeding ook van invloed kunnen zijn op deze ontstekingen in de mond? Een ontsteking heeft een functie. Zonder ontstekingsreactie kan bijvoorbeeld een wond niet genezen. Een acute ontsteking wordt gekenmerkt door vijf symptomen: pijn, roodheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Er kan sprake zijn van een acute ontsteking van het tandvlees en van (vaak chronische) laaggradige ontstekingen. Een laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd. Een acute ontsteking is meestal wel duidelijk te herkennen door een aantal van de kenmerkende symptomen. Deze zijn niet aanwezig bij de chronische variant van tandvleesontstekingen, zoals gingivitis en parodontitis. Een bijkomend probleem van deze zogenaamde lage graad ontstekingen is dat zij steeds vaker in verband worden gebracht met onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en Alzheimer. Ongeveer 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. De darm staat in direct contact met de mond, kijk maar naar de weg die het voedsel na de maaltijd aflegt. Elk voedingsmiddel levert een inflammatoire respons (ontstekingsreactie) op, dit is een reactie van het lichaam op afzonderlijke stofjes in voeding. De Dieet Inflammatie Index (DII) zegt iets over het effect van voeding op de ontstekingswaarden. Hoge suiker- en verzadigde vetinnames laten hogere ontstekingswaarden zien. Vooral bewerkte voeding uit pakjes en zakjes zijn rijk in suiker en verzadigd vet. Gelukkig zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die een lagere ontstekingsreactie laten zien. Wil je het ontstekingsniveau in je lichaam verlagen en met voeding invloed uitoefenen op de ontstekingsreactie? Maak dan meer gebruik van voedingsvezels, gefermenteerde zuivelproducten, groenten, en vis, walnoten en lijnzaadolie.