De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft erkend dat
titaniumdioxide (E171) niet veilig is en de consumptie ervan gevolgen kan hebben voor de gezondheid. E171 wordt gebruikt om levensmiddelen wit te kleuren of te doen glanzen - vooral bakkerijproducten en producten die door kinderen worden gegeten (snoep, kauwgom, chocolade, enz.). Door de campagne van
voedselwaakhond Foodwatch is het gelukt dat nu alle Europese lidstaten een verbod op E171 in voedingsmiddelen willen. Maar hoe zit het met onze hagelwitte tandpasta? Lees eens het etiket van je
tandpasta, wat zit erin? In tandpasta is de stof titaniumdioxide op het etiket te herkennen als CI 77891. Titaniumdioxide bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. In het artikel 'Het kritisch kiezen van tandpasta' wordt gewaarschuwd voor deze kleurstof en het beperkte onderzoek naar de mogelijke schadelijke gevolgen. Maar moet tandpasta eigenlijk wel wit zijn? Tegenwoordig associëren we witte tanden met gezondheid en schoonheid, maar de natuurlijke tandpasta's bevatten vaak geen kleurstoffen. In 'Alles over tandpasta' ontdek je welke ingrediënten er in jouw tandpasta kunnen zitten en waar je op moet letten. Het inslikken van tandpasta kan risico's met zich meebrengen, vooral voor kinderen. Daarom is het essentieel om kritisch te zijn bij het kiezen van tandpasta en bewust te zijn van de mogelijke gevaren van titaniumdioxide. Als je een tandpasta met deze kleurstof ziet, meld het dan zodat we beter geïnformeerd kunnen worden over de samenstelling van tandpasta.