Er vindt een interessante verschuiving plaats in eet- en leefgewoonten. Het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs groeit met de dag. De veganist kiest voor een volledig plantaardig leven, terwijl de vegetariër geen dieren eet maar wel producten van levende dieren gebruikt. De flexitariër eet bewust meer groenten en minder dierlijke producten en heeft vaker een 'diervrije' dag. De pescotariër eet geen vlees of gevogelte maar wel vis.
Wat eet een vegan wel?
Een veganistische leefstijl bestaat uit groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en plantaardige eiwitproducten. Alles 'plant based' dus! Maar niet alle vega en vegan voeding is goed voor je lijf en gebit. De voedingsindustrie biedt steeds meer plantaardige producten aan, maar deze kunnen veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten met toegevoegde suikers en koolhydraten.
Suikers en koolhydraten in kant-en-klare vega(n) voeding
Veel vegan en vega producten in de supermarkt bevatten tal van toevoegingen om de smaak en textuur na te bootsen van dierlijke voedingsmiddelen. Deze toevoegingen kunnen zout, suikers en koolhydraten bevatten, wat niet altijd goed is voor je gezondheid en mondgezondheid.
Bouwstoffen, vitaminen en mineralen uit plantaardig voedsel
Het is mogelijk om volledig plantaardig te leven, maar het is belangrijk om voldoende kennis van voeding te hebben om eventuele tekorten van voedingsstoffen te voorkomen. In dit
artikel lees je meer over de gevolgen van een diervrije leefstijl en tips om je lijf en gebit gezond te houden.
Gewoon leuk om te delen en ter inspiratie; Linda & Paul McCartney waren pioniers met 'Meat Free Monday' om mensen bewuster met voeding te laten omgaan. De hele familie heeft zelfs een website en meerdere boeken over dit onderwerp op hun naam staan. Andere websites met recepten en inspiratie zijn o.a. die van
Lisette Kreischer en
Rens Kroes.