Een reeks artikelen ter aanvulling op Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg én vader.
Duurzame mondzorg, elke stap is er een!
Geschat wordt dat wereldwijd jaarlijks 23.400.000.000 tandenborstels worden weggegooid en dat alleen al in Nederland 102.000.000 tandpastatubes worden weggegooid. Het kan wel 400 jaar duren voordat een tandenborstel is afgebroken.
De ontwikkeling van nylon en de Tweede Wereldoorlog hebben voor een wereldwijde verspreiding van de tandenborstel gezorgd, wat heeft bijgedragen aan de gezondheid. Echter, de keerzijde van dit verhaal wordt zichtbaar in de vorm van plastic vervuiling op stranden, zoals op Bali in 2019.
Om ons gebit gezond te houden, gebruiken we dagelijks veel plastic producten in de tandheelkunde en thuis in de badkamer. Als consumenten kunnen we het verschil maken!
De voordelen van de plastic tandenborstel, waaronder lage kosten, eenvoudige productie en toegankelijkheid, hebben bijgedragen aan een gezondere mond. Echter, de gevolgen van de plastic tandenborstel, die eindigt in afvalbergen en het milieu, zijn zorgwekkend.
Er zijn alternatieven, zoals elektrische tandenborstels en borstels met verwisselbare koppen, die minder afval produceren. Borstels van bamboe of suikerriet zijn biologisch afbreekbaar, maar hebben nog nylon haren.
Om duurzame keuzes te maken, moeten producenten afvalverwerking opnemen in hun ontwerp en consumenten moeten minder kopen en meer hergebruiken. De plastic handtandenborstel met verwisselbare kop wordt aangewezen als de meest duurzame keuze volgens een Engels onderzoek.
Als consumenten kunnen we het verschil maken in de weg naar duurzame mondgezondheid!
Bron 123tandarts.nl, Beugelsenorthodontie.nl, Bloedendtandvlees.nl, Tandarstdoorn.nl, Tandarstenamsterdam.nl, Tandartsdoorn.nl, Tandartsenaalsmeer.nl, Tandartsenalemere.nl, Tandartsenalphenaandenrijn.nl, en meer.