Duurzame mondverzorging thuis: tips voor een milieuvriendelijke routine
MONDVERZORGING 3.0; verzorg je gebit goed én duurzaam!
Een Duurzame Mondzorg; elke stap is er een!
DE TANDENBORSTEL
De geschiedenis en de toekomst van de tandenborstel.
Ook in de zorg is er gelukkig steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Dagelijks gaan er vele kilo’s plastic doorheen in de (dentale) zorgverlening en ook thuis in de badkamer bij de dagelijkse hygiëne. Belangrijkste gedachte hierbij is; 'Voorkomen is beter dan genezen'. Om het gebit gezond te houden, zijn er allerlei producten te verkrijgen van tandenborstel tot mondwater die we van zelfsprekend vinden. Toch is het veelvuldig gebruik van de nylon tandenborstel, zoals we die nu kennen, pas in 1938 op gang gekomen. De Amerikaanse troepen van de 2e wereldoorlog zorgden voor verspreiding in Europa. Hiervoor werden tanden schoongehouden door het bijten op speciale twijgjes ('Miswak'). Het gebruik van dit (semi) synthetische niet biologisch afbreekbare polymeer en de tandenborstels die ervan gemaakt worden, had grote effecten op de dagelijkse mondzorg én het milieu. De lage kosten, het eenvoudige productieproces, de diversiteit in toepasbaarheid en de weerstand tegen water, zorgden voor een grote technologische vooruitgang op heel veel gebieden in ons leven. Het maakte het tandenpoetsen toegankelijker voor iedereen en heeft daarmee aanzienlijk bijgedragen in het tegengaan van de ongezonde mond, met gaatjes en tandvleesproblemen. De keerzijde van de medaille is dat juist deze eigenschappen ook zorgen voor een enorme milieubelasting. Het kan wel 400 jaar duren voordat de tandenborstel is afgebroken. Helaas kan de plastic tandenborstel niet gerecycled worden omdat het te klein is voor de machines en vaak vast komt te zitten. Inmiddels zijn er verschillende alternatieven die steeds meer gebruikt worden, zoals de elektrische tandenborstel en de plastic borstel met verwisselbare kop of borstels van bamboe of suikerriet.
DE TANDPASTA
De geschiedenis en de toekomst van de tandpasta.
Tandpasta tubes kunnen nauwelijks gerecycled worden en eindigen tussen ons vuil of in het milieu. Tandpasta op een tandenborstel is het middel dat we nu gebruiken om ons gebit schoon en gezond te houden. De pasta komt oorspronkelijk uit Egypte en werd gebruikt om de tanden te bleken, de adem te verfrissen en het gebit schoon te maken. Tandpasta zoals wij die nu kennen zijn rond 1800 in poedervorm op de markt gekomen en later in de bekende tubes. De tandpasta heeft de mondgezondheid verbeterd, maar tandpastatubes dragen bij aan het wereldwijde plastic afvalprobleem. Er zijn duurzamere alternatieven, zoals tandpasta tabletten, die de afvalberg kunnen verkleinen. Het gebruik van duurzame flos, ragers en stokers is ook belangrijk in een milieubewuste mondverzorging. Productie van nieuwe plastic tandenborstels en tandpastatubes veroorzaakt veel CO2-uitstoot en belast het milieu. Door over te stappen op duurzame alternatieven zoals bamboe borstels en tandpasta tabletten kunnen consumenten een positieve impact hebben op het milieu. Een duurzame mondhygiëne is een stap naar een groenere toekomst.
[Duurzame flos, ragers, en stokers](https://www.tandarts.nl/mondzorg/mondzorgproducten/duurzame-mondzorg-thuis)
Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!
Problemen met je gebit voorkomen door de tijd te nemen en op de juiste manier je gebit te verzorgen, heeft de grootste meerwaarde voor jezelf, je portemonnee en een duurzamere samenleving. Een Duurzame Mondzorg; elke stap is er een!
Wat betekent dat voor de flos, ragers, en stokers?
Problemen in de mond zijn voor het grootste gedeelte te voorkomen. Dit geeft de grootste milieu besparing. Daarom is het schoonhouden van het gebit, letten op het aantal eetmomenten en de hoeveelheid suiker van groot belang. Gebruikmaken van een goed passende rager en of tandenstoker is essentieel voor een goede mondhygiëne. Veel plastic tandenstokers en ronde houten tandenstokers worden gebruikt, maar alternatieven zoals de tooth- of soft picks met siliconen reinigingsdeel zijn een duurzamer keuze. Het verminderen van de CO2-uitstoot en het minimaliseren van plastic afval in de mondverzorging zijn cruciale stappen naar een groenere wereld.
De duurzaamste keuze
Het gebruik van houten tandenstokers of bamboe ragers is een duurzame optie, mits de verpakking ook duurzaam is en chemicaliën worden vermeden tijdens de groei van het materiaal. Bamboe is een snelgroeiende, antibacteriële houtsoort die geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en biologisch afbreekbaar is. Door de juiste keuzes te maken in mondverzorgingsproducten en verpakkingsmaterialen kunnen consumenten bijdragen aan een milieuvriendelijkere wereld. Het minimaliseren van waterverspilling en het gebruik van biologisch afbreekbare floss en ragers zijn cruciaal voor een duurzame mondhygiëne. Een bewuste keuze in de verzorging van het gebit draagt bij aan een groenere toekomst.
[Duurzame tandpasta verpakking](https://www.123tandarts.nl)
Aanvulling op bovenstaande door de auteur; Er is nog geen LCA of footprint analyse gedaan mbt de verschillende materialen. We weten dus niet wat elk materiaal voor impact heeft. Concreet kan je zeggen; 1. Gebruik interdentale reiniging 2. Gebruik de juiste best passende middelen (advies bij de mondhygienist of preventieassistent)...