Terug naar de homepagina
Duurzame mondzorg - Tips voor duurzame flos, ragers en stokers - Thumbnail

Duurzame mondzorg - Tips voor duurzame flos, ragers en stokers

Stap 3/5: Duurzame flos, ragers en stokers

Een serie ter aanvulling op de Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg én vader.

Duurzame mondzorg, elke stap is er een!

Op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie hebben in december 2018 een akkoord gesloten om de plasticsoep tegen te gaan.

Het akkoord bevat verschillende maatregelen verdeeld over de komende jaren. De eerste is 3 juli 2021 ingegaan, nu geldt in de EU  een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden wattenstaafjes en ballonstokjes.

De tweede maatregel is een verplichte markering bij bepaalde producten. Dit betekent dat op een verpakking of product vermeld staat dat het kunststof bevat en in welke afvalbak hij na gebruik thuishoort.

Vanaf 5 januari 2023 zijn de producenten van wegwerpplastic medeverantwoordelijk voor de afvalverwerking.

Wat betekent dat voor de flos, ragers, stokers en softpicks?

Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!

Problemen in de mond zijn voor het grootste gedeelte te voorkomen. Daarom is het schoonhouden van het gebit van groot belang. Alleen gebruikmaken van een borstel is niet voldoende.

Het advies is om gebruik te maken van een goed passende rager en/of tandenstoker in plaats van flossdraad.

In de schappen van de drogist of supermarkt zijn veel producten verkrijgbaar, maar het beste advies kan gegeven worden door de mondhygiënist of preventie assistent. Het reinigende deel van de producten moet niet schuren en toch ruimte vullend zijn.

Naast traditionele plastic producten zijn er ook duurzamere alternatieven op de markt, zoals ragers en stokers van bioplastic. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor milieuvriendelijke opties.

De duurzaamste keuze

Houten tandenstokers en bamboe ragers zijn duurzame alternatieven die goed kunnen zijn voor het milieu. Het gebruik van herbruikbare grondstoffen en bioplastics dragen bij aan een lagere CO2-uitstoot tijdens de productie.

Als consument is het belangrijk om te kiezen voor milieuvriendelijke opties en producenten te stimuleren om duurzamer te produceren.

Voor nu:

Aanvulling op bovenstaande door de auteur; Concreet kan je zeggen; 1. Gebruik interdentale reiniging 2. Gebruik de juiste best passende middelen 3. Denk na over het materiaal waarvan ze zijn gemaakt 4. Gooi de rager, stoker etc in een prullenbak weg en niet in het milieu. Hopelijk wordt de keuze in de toekomst duidelijker.

Als consument kan je wel degelijk het verschil maken.

Duurzame mondzorg, elke stap is er een!

Stap1) De duurzaamste tandenborstel (7 sept.)

Stap 2) De duurzame tandpasta (8 sept.)

Stap 3) Duurzame ragers, stokers en softpicks (9 sept.)

Stap 4) Plastic versus bamboe (10 sept.)

Stap 5) 10 tips van de duurzame tandarts. (11 sept.)